top of page
istock-1280415854.jpg

MİGREN

Yaşam için
Çığır Açan Teknolojiler

Migren Nedir?

 

Çoğunlukla başın bir tarafında yoğun hissedilen, zonklayıcı, şiddetli bir baş ağrısına neden olan bir nörolojik rahatsızlıktır. Migreni, diğer baş ağrılarından ayıran belirgin özellikleri arasında bulantı ve kusmaya sebep olması ile sese ve ışığa duyarlılık sayılabilir. Ağrı o kadar şiddetlidir ki, günlük aktiviteleri tamamlanmasına engel olur ve kısıtlılığa yol açar. Gelişmiş ülkelerde en önemli özürlülük ve iş gücü kaybı nedenleri arasında migren atakları ilk sırada yer alır. 

 

Birçok migren atağı “aurasız migren” türü olarak görülür. Aurasız migren hastalarının baş ağrısına eşlik eden diğer durumlar; bulantı, kusma, ışık, ses ve kokuya karşı hassasiyettir. Auralı migren hastaları ise baş ağrısı atakları başlamadan önce 5 dakika ile 60 dakika arasında değişen “aura” atakları yaşayabilir.

 

beyin

bELİRTİLER

nEDENLERi

kİMLERDE gÖRÜLÜR

TANI YÖNTEMLERİ

 

Migren genetik geçişi olabilen bir hastalıktır. Yani ailede migren öyküsü olan kişilerde migren daha sık görülür.  Ailede olmasa da kadınlar, hormonal geçiş dönmelerinde (ergenlik, adet öncesi günler, menopoza giriş aşaması) ve doğum kontrol ilacı kullandıkları dönemlerde migren ağrıları açısından risk altındadırlar. Yüzümüzün, beyin damarlarımızın ve beyin zarlarımızın hissiyat siniri aynıdır. Bu sinir dış ortam kaynaklı tetiklenmelerde de uyarılarak beyindeki ağrı mekanizmalarını tetikleyebilir. Migren sırasında beyin damarlarında önce daralma, sonrasında genişleme olur. Beyin damarlarındaki genişlemeye bağlı basınç artışı kişide zonklama şeklinde hissedilen bulgunun nedenidir. 

migren

Migren Atakları

Migrende ataklar halinde seyreden baş ağrısı, üç ay içinde ayda on beş günden fazla sıklıkta olur, her ağrı en az 4 saat sürer ve ayda en az 8 gün migren tipi ağrı yaşanırsa bu "kronik migren" olarak tanımlanır. Migren Tedavisinde kişinin baş ağrılarının sıklığına, şiddetine ve eşlik eden diğer tıbbi durumuna bağlı olarak tedavi planlanır. 

Hastaların ışık almayan bir odada uyumak istemeleri veya kusma hissi migren atağını hafifletmeye veya sonlanmasına destek olur.

Bu ataklar kişilerde farklılık gösterebilir örneğin; aralıklarla yaşanan migren atakları “episodik migren” olarak adlandırılır.

Ataklar son üç aylık süre içinde ayda on beş gün ve üzerinde oluyorsa buna “kronik migren” denir. Kronik migrene genellikle kaygı bozuklukları, depresyon ve uyku sorunları eşlik edebilir. Kronik migren tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Migren İçin Tedavi Seçenekleri

Akupunktur Tedavisi 

Batı ülkelerinde migren tedavisi için en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden birisi ise akupunkturdur. 

Akupunktur tedavisi

Migren Ameliyatı 

Beynin migren ile ilişkili bölgelerinin alında, şakaklarda, boyunda ve ense kökünde yer alan sinir dallarına, bu sinir dallarının etrafındaki damarlara ve kaslara yapılan bir girişim olarak özetlenebilir. 

migren ameliyat

Botulinum Toksik Tedavisi 

Kronik migren hastalarında bir başka tedavi yöntemi 2010 yılından beri uygulanan botulinum toksin tedavisi. 

botolinum toksik tedavi

Transkutanöz Vagus Sinir Stimulasyonu (tVNS)

Migren kronik bir hastalıktır ve hayat kalitesini ciddi anlamda düşürmektedir.  Aşı, ilaç, ameliyat gibi tedavi yöntemlerinin yanı sıra Tvns non-invazif bir tedavi seçeneği sunuyor.

Transkutanöz Vagus Sinir Stimulasyonu (tVNS)

GELECEĞİN
MEDİKAL TEKNOLOJİLERİNİ TASARLIYORUZ

bottom of page