top of page
Nervovita M

Çocuk nörolojisi uzmanı Doçent Doktor Barış Ekici, transkutenöz vagus uyarımı tedavisiyle ilgili görüşlerini ve tecrübelerini paylaştı:

Güncelleme tarihi: 4 Tem 2024


“Vagus stimülasyonu, vagus sinirinin uyarımı üzerinde çalışan bir tekniktir. 1997'de epilepsi, 2005 yılında da dirençli depresyon için onaylanmış bir tedavidir. Vagus stimülasyonu, beynin altından yukarıya doğru giden bir uyarı yaratarak, beyin sapından başlayıp amigdala, hipokampus ve frontal loba uzanan bir elektriksel uyarıyı beyne taşımaktadır. Kulağımızda yoğun şekilde bir sinirsel uyaran ağ vardır. Özellikle kulağımızın konka dediğimiz çukurunda vagus sininin yoğun şekilde beyne giden dallar bulunmaktadır. Bu cihazla kulağa mikroamper seviyesinde ve mikrosaniye süresinde bazı tekrarlayıcı uyarılar vererek beyin sapından beyne doğru bir uyarı taşıyoruz.


Vagus uyarımı beyin kimyasallarını değiştiriyor, otizmli çocuklarda zayıf çalıştığını bildiğimiz gabaerjik sistemi aktive ediyor. Yapılan çalışmalarda vagus uyarısı sonrasında beyin sıvısında gabaerjik metabolitlerin arttığı, glutamatın azaldığı gösterilmiştir. Ayrıca serotonerjik ve nöralenerjik sistemleri de uyarıyor ve düzenliyor. Bunun yanında beyni sakinleştiriyor ve nöroenflamasyonu azaltıyor. Biz vagus uyarısıyla otizmli çocukların daha sakin, daha odaklı olmasını, uyku kalitelerinin artmasını, takıntılarının azalmasını ve konuşmalarının artmasını bekliyoruz.



Hastalarımızdan geriye dönüşler özetlediğimiz gibi olmaktadır. Son teknoloji cihazlar sayesinde artık kulaktan bu şekilde çocuklara uygulama imkanı buluyoruz ve hastalarımızda bir aylık uyarının sonunda pozitif etkileri görmeye başlıyoruz. Güzel yanı çocuğun EEG’sine göre uyarı planını yaptıktan sonra evde ailenin kendi başına uygulayabileceği bir metot oluşu. Fazla bir yan etki görmüyoruz. Kulakta kızarıklık, bazen biraz baş ağrısı gibi hafif yan etkiler bildiriliyor. Şimdilik vagus uyarısından hastalarımız memnun. Hastalarımızdan genellikle çocuğun daha sakin, odaklı ve konuşmayı arttırdığı yönünde geri dönüşler alıyoruz. Otizmli çocuklarda hareketliliği arttırdığınız zaman fonksiyonelliği kaybediyorsunuz. Onun için beyin sapından beyin içine doğru işleyen, böyle sakinleştirici ve çocuğun dengesini bulmasını sağlayacak vagus uyarısının otizmli çocuklar için oldukça uygun olduğunu düşünüyorum.”

37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page