30 yaşında komadaki bir hastamızın iyileşmesine katkı sağladığımız için çok mutluyuz.
Doktorumuz tVNS klinik çalışmalarında önemli mesafeler kat eden Prof.Dr. Halil Özcan, Erzurum Atatürk Üniversitesi Nöromodülasyon bölümünde gerçekleşen mucizevi bir tedavinin öyküsünü şöyle anlatıyor:
“30 yaşında öğretmen bayan hasta 15 ay önce doğum yaptığı özel hastaneden doğum sonrası sinüs ven trombozu ve beyin kanaması (sağ şakakta) glasgow koma skoru 5 olması nedeniyle hastanemize sevk edilmiş, bilinç kaybı ve tam felç.
Yoğun bakımda 1 ay kaldıktan sonra palyatif bakımda yatışının dördüncü ayında genel durumu kötü, gözleri kendiliğinden açık olan ancak yanıt vermeyen glasgow koma skoru 7 olan hasta psikiyatriste başvurdu. ve spontan ağlama. Bu esnada hasta duodenal tüp ile beslendi ve spontan solunumu sağlandı. İki kez epileptik nöbet geçiren hasta bu nedenle valproik asit 2000 mg ve levetirasetam 3000 mg kullanıyordu. Zaman zaman çeşitli antibiyotikler, ağrı kesiciler ve proton pompası inhibitörleri, cilt bakımı, ağız bakımı vb. için losyonlar kullanıyordu. Bir yıl önce hasta ilk muayene edildiğinde iletişim kurulamadığı için ağlamasının nedeni netleştirilememişti. Antidepresan olarak essitalopram 10 mg başlandı. Önceki ilaçlara yanıt vermeyen hastanın tedavisine Alprazolam 1 mg/gün ve pregabalin 2x25 mg/gün eklendi.
Bu arada dünyada vagal sinir uyarımı ile tedavi edilen ve önemli ilerleme sağlanan bitkisel hayatta ve komada hastalar olduğu ailesine bildirildi. Aile onayı alındıktan sonra uygulamaya başlandı. Mevcut sınırlı literatürü göz önünde bulundurarak daha faydalı olacağı düşünülerek hem transauriküler vagus sinir stimülasyonu (tvns) hem de transkraniyal doğru akım stimülasyonu (tdcs) tedavilerini birlikte kullanmaya karar verdik. tVNS Technologies'den tVNS®-R , sol kulak cymba conchae bölgesine 25 hertz sürekli stimülasyon, günde 1-3 saat 100-3000 mikroamper aralığında kullandık. Ve (tdcs -apex tip A) sağ temporal loba yakın 2 miliamper anot katot. Sol orbitofrontal kortekse yerleştirildi ve 20 dakika sürekli uyarı ile uygulama yapıldı. Uygulama haftada 5 gün (hafta içi) olacak şekilde planlanmıştır.
Tedavinin 4. ayında anlamlı bir fayda görülmediği için tVNS tedavisinin kesilmesini önerdik. Ancak ailenin hastadaki olumlu değişiklikleri (sanki bize bakıyor, ne dediğimizi anlıyor gibi) gördüklerini belirtmesi üzerine uygulamaya devam edildi. Tedavinin 6. ayında hastanın sağ bacağında spontan hareketler ve göz teması gözlendi ve bacağını kaldırmaya çalıştı.
Terapi bu sevindirici gelişmenin ardından devam etti. Bir ay sonra hasta tam bir cümle kurdu ('Baba bana kahve verir misin' dedi, daha önce babasıyla kahve içiyorlardı). Bu şaşırtıcı ilerlemenin ardından hastanın bilişsel ve konuşması her geçen gün düzeldi. Sonunda hastanın sol bacağı ve başı hareket etmeye başladı. Glasgow koma skoru 15 tam puan oldu. Şu an itibariyle hastanın konuşması hafif dizartrik ama söylenenleri anlıyor ve uygun cevapları rahatlıkla verebiliyor. Hastanın tedavisi 15. ayından sonra hastanemizde palyatif ünitesinde devam etmektedir. tVNS ve tdcs tedavileri 1 yılını doldurdu ve daha da geliştirmek için devam ediyoruz."
Comments