
Depresyon
Belirtileri, Nedenleri ve Tanı Yöntemleri
Depresyon Belirtileri
-
Sürekli üzgün hissetmek
-
Günlük aktivitelere ilgi ve zevk kaybı
-
İştah değişiklikleri: Aşırı yeme ve iştahsızlık
-
Uykuya dalmada zorluk, sık uyanma veya aşırı uyuma
-
Sürekli yorgun hissetme
-
Konuşmada ve hareketlerde yavaşlık
-
Değersiz ve suçlu hissetmek
-
Konsantrasyon kaybı, karar verme zorluğu
-
İntihar eğilimi
-
Çökkün duygudurum
-
Yaşamı tehdit eden düşünceler
.png)

Depresyon Nedenleri
Depresyonun nedenleri kişiden kişiye değişebilir ancak genel anlamda bunları birkaç başlık altında toplamak mümkündür. Hemen hemen her yaş grubunda farklı nedenlere bağlı şekilde görülen depresyon, farklı belirtiler ile kendini ortaya koyan bir psikolojik rahatsızlıktır. Genel anlamda stresin, kaygıların, mevcut problemlerin ve daha pek çok etkenin de depresyon nedeni olabildiği bilinmektedir.
Depresyon Tanı Yöntemleri
Depresyonun teşhisi genellikle fizik muayene ile başlar. Fiziksel muayene esnasında doktor bireyin sağlığı hakkında sorular sorabilir. Bazı vakalarda, depresyon altta yatan bir fiziksel sağlık sorunuyla bağlantılı olabilir.
Bunun ardından laboratuvar testleri gerekebilir. Doktor tam kan sayımı adı verilen bir kan testi yapabilir veya düzgün çalıştığından emin olmak için tiroid bezini test edebilir.
Bir sonraki aşamada psikiyatrik değerlendirme gerçekleştirilir. Akıl sağlığı uzmanı belirtileri, düşünceleri, duyguları ve davranış kalıpları hakkında bilgi edinmek için sorular sorar. Bireyin bu soruları yanıtlamasına yardımcı olması için bir anket doldurması istenebilir.
.png)

Depresyon Kimlerde
Görülür
Depresyon hemen hemen her yaş grubunda görülebilen bir duygudurum bozukluğudur. Yaşlılarda olduğu kadar çocuklarda ve ergenlerde de depresyonun görülebildiği ifade edilmektedir. Yapılan çalışmalarda Türkiye’de depresyon sıklığının erkeklerde %2.3, kadınlarda ise %5.4 olarak görüldüğü ifade edilmektedir. Kadınlarda depresyonun daha sık görülmesi ise erkeklerin kendilerini farklı şekilde ifade edecekleri alanların daha fazla olması olarak tanımlanır.
Verilere göre her altı kişiden biri, hayatı boyunca en az bir kez depresyon durumunu yaşar. Bu nedenle de aslında depresyonun en yaygın psikolojik rahatsızlıklardan biri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Etkileri diğer pek çok psikolojik rahatsızlık kadar büyük ölçülü olmasa dahi depresyon farklı psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabileceği için ciddiye alınması gereken bir durumdur.